LCA – Den bedste mulighed

Hos Novozymes satser man på LCA, fordi man mener, at det er det bedste værktøj til miljøvurdering af produkterne.

Novozymes i Bagsværd har arbejdet med LCA i en årrække. I begyndelsen fik virksomheden lavet sine analyser på DTU og i Tyskland, men senere er flere LCA-eksperter ansat. ”Vi fik så gode resultater, at vi vurderede, at det her var noget, vi ville satse på”, fortæller Karen Oxenbøll fra Eco Efficiency Assessment, som er en del af virksomhedens miljøafdeling.

Ved hjælp af genteknologi producerer Novozymes enzymer, som blandt andet kan bruges som erstatning for skrappe kemikalier i læderindustrien. Det synes umiddelbart indlysende, at det er en fordel for miljøet, men Novozymes manglede dokumentation for påstanden.

Den har de fået ved hjælp af LCA, der giver virksomheden mulighed for at sammenligne forskellige processer som for eksempel garvning af skind ved brug af kemikalier og ved brug af enzymer. ”I stedet for blot at postulere at enzymer er bedre for miljøet, har vi fået nogle konkrete tal, vi kan forholde os til og vise til vore kunder”, siger Karen Oxenbøll.

De metoder, der bruges til LCA, lever op til ISO-standarder og er internationalt anerkendte. Det er da heller ikke nogen tilfældighed, at det netop er LCA, Novozymes bruger til at dokumentere produkternes miljøfordele. ”Det er et rigtig godt værktøj. Og så har det altså nu engang større gennemslagskraft at bruge de anerkendte systemer og metoder end selv at udtænke en metodik”, siger Karen Oxenbøll.

Det kræver vilje – eksperter og kunder giver et nap med i Novozymes arbejde med LCA

Siden man begyndte at lave LCA i 80’erne, er der kommet væsentlig flere tilgængelige data. Flere og flere virksomheder rapporterer miljødata og jo flere tilgængelige data, der er, dets nemmere går det med at lave en LCA.

”Har vi en god kunde med på vognen, som hjælper med at få gode data fra den proces, som enzymet skal bruges i, så går det glat. Men ellers er det altså indsamling af data, der kan tage tid”, siger Karen Oxenbøll fra Novozymes.

I de tilfælde, hvor der ingen data ligger på den proces, som enzymetindgår i, er Novozymes nødt til at starte helt fra bunden. Samtidig er der områder, hvor det er svært at sammenligne de enkelte kemikalier. Det gælder blandt andet for toksicitet, hvor der endnu ikke foreligger en standardiseret metode.

Virksomheden fik fra begyndelsen ekspertbistand til LCA-arbejdet. ”Vi var nye inden for LCA, men vi arbejdede intensivt på at fåerfaring og lære noget mere”, siger Karen Oxenbøll og fortsætter: “Jeg lærte selv at bruge it-værktøjet, men det har været assisteret af eksperterne på DTU. Og det vil jeg også anbefale andre, der vil give sig i kast med LCA”.

Kommunikationen bliver nemmere

LCA giver noget konkret at arbejde ud fra, når miljøfordelene ved Novozymes produkter skal formidles. Novozymes arbejder ud fra princippet om, at teknologi bidrager til miljøforbedringer. Det kan ses som et postulat, men med LCA får Novozymes noget af den dokumentation, de tidligere har manglet. LCA er derfor blevet et vigtigt værktøj, når virksomheden skal kommunikere om sit miljøarbejde.

”Vi kan både bruge analyserne som salgsargument og til at få overbevist politikere og befolkningen om, at genteknologi er af det gode”, siger Kenneth Aukdal, der er kommunikationsmedarbejder hos Novozymes. Derfor har Novozymes opbygget en database med gode historier om miljøfordelene ved virksomhedens produkter. Målet har været en 25-30 historier, som dækker alle Novozymes’ industrier.

Det skal være muligt for enhver medarbejder at finde en historie, som han kan bruge, når han skal ud og præsentere sit felt. Det gælder lige fra marketingsmedarbejdere til forskere. ”For mig at se er det guld værd med LCA. Som kommunikationsmedarbejder kan man af og til have sine tvivl om, hvorvidt man måske oversælger sit område. Den tvivl er man ude over med LCA, for der har man den konkrete dokumentation”, siger Kenneth Aukdal.

Fakta om Novozymes

Novozymes er verdens førende biotekvirksomhed, når det gælder enzymer og mikroorganismer. Virksomhedens mål er bedre forretning, renere miljø og bedre livskvalitet. Novozymes har ca. 3.900 medarbejdere i 30 lande, hvoraf ca. 2.100 arbejder i Danmark.

Læs mere: www.novozymes.com